Doe de gratis huischeck
Full-electric warmtepomp > Wat kost een warmtepomp en wat levert het op?
Wat kost een warmtepomp en wat levert het op?
Een warmtepomp is een investering in de toekomst, dus de eerste vraag die veel mensen stellen is welke kosten en opbrengsten er te verwachten zijn.
Hieronder zie je per woningtype op basis van gemiddeld verbruik in Nederland een schatting van de opbrengsten van het overgaan op een volledige elektrische luchtwarmtepomp (dat wil zeggen, van het gas). Ook hebben we de extra kosten en opbrengsten doorgerekend voor het plaatsen van extra zonnepanelen om te compenseren voor het extra elektriciteitsverbruik van de warmtepomp.

De exacte bedragen zullen per situatie varieren, maar onderstaande geeft een goede indicatie van gemiddeld rendement voor verschillende woningtypen:

Geschatte kosten en opbrengsten (zonder extra zonnepanelen):

Geschatte kosten en opbrengsten (incl. extra zonnepanelen):

* In deze berekening zijn we uitgegaan van prijsplafond energieprijzen: € 1,45/m3 voor gas en € 0,40/kWh voor elektriciteit, en een gemiddelde inflatie voor komende 10 jaar van 4%. Bij de huidige (eind 2023, lagere) elektriciteitsprijs komen de rendementen nog een stukje hoger uit.

Zoals je kan zien is een investering in een warmtepomp een goede investering voor de toekomst: Het rendement is direct na installatie al snel rond de 7%, en zal door inflatie (stijgende energieprijzen) alleen maar groter worden.

Investeer je naast een warmtepomp ook in extra zonnepanelen, dan is het rendement zelfs 12-14% op jaarbasis.

Daarnaast verhoog je met de investering je woningwaarde. Vanaf het moment van in bedrijf stellen van de full-electric warmtepomp beschik je over een gasloze woning, met een lagere maandelijkse energierekening. Daarmee neemt je woningwaarde minimaal € 15.000 toe, in de huidige en toekomstige markt waarin een duurzaam huis een grote pre is voor kopers.


De eventueel ook benodigde investering in extra isolatie en/of de aanleg van vloerverwarming zijn in deze berekeningen niet meegenomen, die hangen af van het bouwjaar en de huidige staat van je woning. Deze zijn nodig als eenmalige investering om je huis toekomstbestendig te maken en de vruchten te kunnen plukken van een warmtepomp. Tot slot geldt dat de aanpassingen je woongenot (aangename continue warmte in huis) en woningwaarde verhogen (een huis dat van het gas af is zal in de toekomst voor een veel hogere prijs te verkopen zijn, omdat dit de nieuwe standaard wordt).

Wil je weten wat er voor jouw huis nodig is om van het gas af te gaan en wat hiervan de geschatte kosten en opbrengsten zullen zijn? Vul dan bovenaan deze pagina je adres in voor de gratis huischeck.
Nuvanhetgas BV
Pastoriestraat 53
7721 CV Dalfsen
KvK 88347966

0529-799039
InstallQ erkend warmtepomp installateur
Aangesloten bij Techniek Nederland
ISSO gecertificeerd