Stappenplan

In vier stappen van het gas

01

Isolatie

Om over te gaan van de warmte van een traditionele CV ketel (warmtetoevoer van ca 70-80 graden) naar een elektrische warmtepomp (warmtetoevoer van ca 40-50 graden) is het van belang om je huis eerst goed te isoleren. Om de kou buiten te houden, grijpen de volgende vormen van isolatie op elkaar in, waarbij de zwakste schakel bepaalt hoeveel kou er binnen kan komen.

 

Muurisolatie: Veel huizen met een bouwjaar voor 2012 hebben geen of matige isolatie in de spouwmuren, waardoor de kou van buiten kan doordringen naar de binnenmuren. Dit is te verbeteren door het inspuiten van isolerende al dan niet verlijmde isolatiekorrels.

Vloerisolatie: Vloerverwarming is een must als je overgaat op een warmtepomp, omdat deze water verwarmd tot een lagere temperatuur dan de traditionele gasgestookte CV ketels. Om te voorkomen dat je deze warmte “naar beneden” verliest is vloerisolatie essentieel. Vaak betekent dit het aanbrengen/opspuiten van een isolatielaag vanuit de kruipruimte.

Dakisolatie: Omdat warme lucht opstijgt, is het belangrijk te checken hoe goed je dak is geïsoleerd. Als er geen goede isolatielaag tussen de dakbedekking (pannen/dakleer) en de binnenruimte aanwezig is, is hier een verbetering nodig. Meestal wordt dit opgelost door het aanbrengen van isolatiemateriaal op de binnenwand van het dak / op de zolder.

Glas: Voor nieuwbouwwoning is HR++ glas (en liever nog HR+++ of triple glas) de norm, maar oudere woningen verliezen vaak nog veel warmte via oudere (dunnere) versies van dubbelglas of zelfs via enkelglas.

 

Voor deze isolatiemaatregelen is subsidie beschikbaar in de vorm van de ISDE regeling. Wij helpen onze klanten met het aanvragen van deze subsidie. Hierbij geldt wel dat je minimaal twee van bovenstaande maatregelen uitvoert (één maatregel kan sinds kort ook, maar geeft een lagere subsidie).

Spouwmuurisolatie
Dakisolatie

02

Vloerverwarming

Zodra je woning voldoende “ingepakt is” om de warmte binnen en de kou buiten te houden, is het verwarmingssysteem aan de beurt. Eerste focus is hierbij de begane grond, omdat hier wordt geleefd en continue en comfortabele warmte essentieel is.

 

Vloerverwarming op tackerplaat

Waarom is vloerverwarming noodzakelijk om van het gas af te gaan?

De meeste (vooral wat oudere) huizen hebben nog een gasgestookt CV systeem, met warmte afgifte via radiatoren.

Een warmtepomp werkt met een lagere temperatuur van het verwarmingswater. Waar een CV ketel het verwarmingswater opwarmt naar 60-80 graden, brengt een warmtepomp het water op een temperatuur van 35-50 graden.

 

Bij deze temperatuur van het verwarmingswater is warmteafgifte via traditionele radiatoren minder effectief. Vloerverwarming werkt dan beter, en zorgt voor een betere en meer comfortabele “constante” warmte in de ruimte. Dit kan eventueel worden gecombineerd met andere oplossingen (wandverwarming, WTW unit, infrarood panelen, lokaal elektrische vloerverwarmingsmatten), afhankelijk van de indeling en constructie.

03

Warmtepomp

Is je huis goed geïsoleerd en het systeem voor warmte afgifte geschikt gemaakt voor lagere temperatuur verwarmingswater? Dan is alles klaar voor het vervangen van je traditionele CV ketel door een full-electric warmtepomp.

Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Lucht of bodemwarmtepomp

Heel kort gezegd heeft een bodemwarmtepomp een lager elektriciteitsverbruik, omdat de temperatuur in de bodem, ook als het in de lucht koud is, ongeveer gelijk blijft. Wel is een bodemwarmtepomp zo’n € 5.000 duurder in de aanleg/aanschaf, en moet er een tuin zijn om een bodembron te boren.

Andere verschillen tussen een lucht en bodemwarmtepomp:

Geluid – De buitenunit van een luchtwarmtepomp geeft enig geluid (de ventilator) als deze warmte levert. Dit geluidsniveau is echter afgelopen jaren dusdanig teruggebracht dat de meeste mensen hier geen hinder van ondervinden. Een bodemwarmtepomp heeft geen buitenunit, de bodembron zie je niet en hoor je niet.

Verbruik bij koelen – Een bodemwarmtepomp kan passief koelen in de zomer (door de natuurlijke lagere temperatuur in de bodem), waarbij alleen het water hoeft te worden rondgepompt met amper energieverbruik. Een luchtwarmtepomp kan ook koelen in de zomer, maar moet dit “actief” doen met compressie, waardoor een luchtwarmtepomp bij koelen dus meer elektriciteit verbruikt

Aanleg – Voor een bodemwarmtepomp wordt een bodembron geboord in de tuin, dit betekent tijdelijk overhoop halen van je tuin. Een luchtwarmtepomp heeft een buitenunit, die liefst zo dicht mogelijk bij het huis/binnenunit wordt geplaatst. Er zijn allerlei bekistingen beschikbaar om de buitenunit fraaier te laten ogen, waarbij de luchttoevoer en afvoer goed blijft.

Monoblock lucht-water warmtepomp (afbeelding)

Steeds vaker wordt voor bestaande woningen gekozen voor een monoblock lucht-water warmtepomp. Hierbij is geen binnen- en buitenunit met koelvloeistof verbinding nodig, maar zijn alle benodigde onderdelen in één buitenunit verwerkt.

Hierdoor hoeft alleen maar het verwarmingswater van en naar de unit te worden gebracht en is binnen weinig opstelruimte nodig. Deze toestellen zijn daarnaast ook zuiniger en stiller dan de “split” (binnen- en buitenunit) modellen.

Belangrijk aandachtspunt is het voorkomen van vorstschade, omdat het verwarmingswater naar buiten wordt gebracht. Dat is prima op te lossen met zelfregulerende elektrische tracing en vorstafsluiters. 

Warm tapwater

Als je van het gas af gaat, zal de warmtepomp ook je tapwater moeten opwarmen. Dit kan met dezelfde warmtepomp die het verwarmingswater opwarmt, maar wij adviseren ook vaak een aparte warmtepompboiler hiervoor. Het voordeel hiervan is dat het rendement van twee gescheiden systemen beter is, omdat beide optimaal op één temperatuur (55 graden voor tapwater, tot 35 graden voor verwarmingswater) kunnen werken. Ook is voor tapwaterbereiding een lager vermogen benodigd, waardoor bij een warmtepompboiler de warmte uit de binnenlucht of mechanische ventilatie kan worden gehaald.

04

Zonnepanelen

Als je van een gasketel overgaat op een full-electric warmtepomp, neemt uiteraard je elektriciteitsverbruik toe. Je warmtepomp voor thuis zal per jaar zo’n 3.000 tot 5.000 kWh aan elektriciteit verbruiken, afhankelijk van hoe groot / goed geïsoleerd je huis is en hoeveel warmte je vraagt (hoe hoog de thermostaat staat en hoe vaak en lang er heet water nodig is).

Vanwege dat extra elektriciteitsverbruik is het, als je er plek voor hebt, aan te raden om ook te investeren in zonnepanelen. 

Met 14-16 panelen (extra) op de juiste positie kan je al snel de elektriciteit opwekken die jaarlijks nodig is voor je warmtepomp. 

Gratis check voor jouw huis