Doe de gratis huischeck
Full-electric warmtepomp > Welke warmtepomp heb ik nodig?
Welke warmtepomp heb ik nodig?
Welke soorten warmtepompen zijn er, en wat is de beste oplossing voor jouw huis? Hieronder leggen we de verschillen uit, wanneer je kiest voor een full-electric warmtepomp met boiler of een hybride warmtepomp en welke soorten installaties hiervoor beschikbaar zijn.
Volledig van het gas met een full-electric warmtepomp en boiler

Om helemaal van het gas af te gaan, heb je een full-electric warmtepomp met boiler (opslagvat voor warmwater) nodig. Dit kan alleen als je huis goed geisoleerd is en de leefruimten met lage temperatuur CV water kunnen worden verwarmd (meestal met vloerverwarming).

Met een full-electric warmtepomp ben je klaar voor de toekomst en heb je geen gasrekening meer. Wel vraagt dit een investering van ca. 10.000 tot 15.000 euro (incl btw, na aftrek ISDE subsidie), vanwege de benodigde toestellen en aanpassingen aan CV en warmwatercircuit. Ook zal het wegvallen van de gasrekening deels worden gecompenseerd door een hoger elektriciteitsverbruik.


Wanneer een hybride warmtepomp?

Als je huis nog matig geïsoleerd is, is een hybride warmtepomp (dwz een kleinere warmtepomp die samenwerkt met je CV ketel) een goede stap voor een lager gasverbruik. Een hybride warmtepomp wordt hybride genoemd omdat hij “naast” de gasgestookte CV ketel wordt geplaatst. Kan de warmtepomp op koude dagen niet het vermogen leveren dat nodig is om je huis te verwarmen? Dan springt de CV ketel bij. De CV ketel zorgt bij een hybride warmtepomp ook voor het warme water uit de kraan / douche.

Wat levert een hybride warmtepomp op?

Met een hybride warmtepomp gebruik je al snel de helft minder gas per jaar, tegen extra elektriciteitsverbruik van ca 1.500 kWh (afhankelijk van stookgedrag, isolatie van de woning, warmwatergebruik en hoe koud de winter is).

Nadeel van een hybride warmtepomp is dat je op koude dagen en voor je warm water nog steeds afhankelijk bent van je gasgestookte CV ketel. Ook bestaat de kans dat je opnieuw moet investeren in een full-electric warmtepomp, als regelgeving de komende jaren verder wordt aangescherpt (gemeentes hebben de opdracht gekregen hele wijken gasloos te maken).

Vanaf 2026 is een warmtepomp verplicht bij vervanging cv-ketel, en de verwachting is dat de gasgestookte cv ketel in de jaren daarna geleidelijk uit beeld verdwijnt. Dus wil je echt volledig van het gas, klaar zijn voor de toekomst en maximaal besparen op je energielasten en CO2 uitstoot? Dan kies je voor een volledig elektrische warmtepomp.

Monoblock warmtepomp op betonnen plat dak
Monoblock warmtepomp op betonnen plat dak


Bodemwarmte of warmte uit de lucht

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit de lucht of warmte in de grond, om je huis en tapwater te verwarmen. Gebruik van warmte uit de bodem/grond heeft als voordelen dat geen buitenunit nodig is, en dit vanwege constante temperatuur in de bodem een zeer energiezuinige oplossing is. Wel is bodemonderzoek/vergunning nodig, zijn er hoge kosten voor het boren van de bron, en is uiteraard ruimte nodig rondom het huis om deze bron aan te leggen. Daarom wordt bodemwarmte vooral toegepast bij nieuwbouw.

Voor bestaande woningen wordt meestal een lucht-water warmtepomp geplaatst. Een lucht-water warmtepomp haalt mbv koudemiddel warmte uit de lucht (ook als het vriest), waarmee het verwarmingswater wordt opgewarmd. Op die manier kan een warmtepomp ca 5kW warmte leveren voor 1kW elektriciteitsverbruik. Er is een buitenunit nodig die de warmte uit de buitenlucht haalt.

Beide soorten warmtepompen hebben meestal ook een koelfunctie, waarbij op hete dagen het water in de vloerverwarmingsbuizen naar 18 graden wordt gebracht. Daarmee verlaag je in de zomer voordelig de temperatuur in je huis met 4 a 5 graden (zeker als je zonnepanelen hebt, die dan maximaal opwekken).


Monoblock of split warmtepomp

Als je kiest voor een lucht-water warmtepomp, dan zijn er verschillende soorten installaties mogelijk.

Traditionele split warmtepomp

De eerste generatie lucht-water warmtepompen (en installateurs) kwamen voort uit de airco techniek. Een gescheiden binnen-unit en buiten-unit zijn verbonden met koudemiddel leidingen die de warmte van buiten naar binnen verplaatsen. In de buitenunit wordt energie opgenomen (koudemiddel verdampt), die in de binnenunit wordt afgegeven aan het verwarmingswater met een platenwisselaar (waar het koudemiddel weer condenseert tot vloeistof).

Wat is een monoblock warmtepomp?

Een monoblock warmtepomp heeft geen binnen-unit waar het verwarmingswater wordt opgewarmd, maar een alles-in-één buitenunit die de warmte uit de lucht haalt en direct het verwarmingswater opwarmt.

Er is geen binnen-unit en koudemiddel leiding van buiten naar binnen nodig, het verwarmingswater (gebruikt voor de verwarming en voor opwarmen van boiler vat) wordt rechtstreeks naar deze monoblock buitenunit gebracht.

Wat is beter - Monoblock of split warmtepomp

Een split buiten-unit is te vergelijken met een airco buiten-unit en draait hoger in toeren en geluid dan een monoblock buiten-unit. Een monoblock draait met een grotere ventilator, rustiger en met een hoger rendement. Er is binnen geen geluid van de pomp in binnen-unit, want er is geen binnen-unit. En er is geen werk met schadelijke en gevaarlijke koudemiddelen (F-gassen) nodig.

Een monoblock warmtepomp is daarom de betere keuze zowel op het gebied van geluid, rendement en duurzaamheid.


Waarom worden dan nog zoveel split warmtepompen verkocht?

Een monoblock toestel is niet duurder dan de binnen- en buitenunit van de split. Wel geeft een monoblock wat meer (denk)werk voor de installateur:
- Bij een split kan simpelweg de CV ketel worden vervangen door een binnen-unit. Bij een monoblock moet het verwarmingswater naar buiten worden gebracht, met aandacht voor vorstafsluiters en isolatie.
- Ook geeft de voeding en besturing via het monoblock wat extra kabeltrajecten van bijv. meterkast naar monoblock en monoblock naar warmwatervat.

Om deze reden, of omdat ze bekend zijn met airco installaties die lijken op een split, stellen veel installateurs een split voor, waar een monoblock een veel betere keuze is qua geluid en rendement.

Daikin Monoblock warmtepomp voor 4-8kW verwarmen en koelen
Ons Daikin Monoblock voor 4-8kW verwarmen en koelen


Eisen aan je huis voor een volledig elektrische warmtepomp

Goede isolatie - een must

Om op een volledig elektrische warmtepomp over te kunnen gaan, zal je huis goed geïsoleerd moeten zijn. Dit komt omdat een warmtepomp minder heet verwarmingswater (25-40 graden) afgeeft dan een CV ketel op gas (60-80 graden).
Bij huizen gebouwd voor 2010 zijn vaak extra isolatiemaatregelen nodig om ervoor te zorgen dat de warmtepomp het huis ook bij strenge vorst, comfortabel warm kan houden.

Is vloerverwarming vereist voor een warmtepomp?

Wil je je huis volledig elektrische verwarmen met een warmtepomp, dan wordt vloerverwarming in de belangrijkste “leefruimtes” aangeraden. Dit komt omdat een warmtepomp met lagere temperatuur werkt (verwarmingswater van 35-40 graden ipv 60-80 graden bij een CV ketel). Bij deze lagere temperatuur geven traditionele radiatoren onvoldoende warmte af, en is vloerverwarming vanwege het grotere oppervlak effectiever.

Toch is vloerverwarming in het hele huis zeker geen eis. Met lage temperatuur radiatoren of “overbemeten” radiatoren kunnen ruimtes ook met lagere temperatuur verwarmingswater warm worden gehouden, mits de isolatie goed is. Ook wordt voor kleine ruimtes of ruimtes waar geen continue behoefte aan warmte is (bijv badkamer of slaapkamer) vaak gewerkt met elektrische bijverwarming (zoals elektrische radiatoren, infrarood panelen, bijverwarming via de airco of elektrische matten in de badkamervloer).

Warmtepomp met boiler
Voorbeeld binnentechniek bij een monoblock warmtepomp met boiler


Benodigde ruimte binnen en buiten

Voor een full-electric warmtepomp met boiler heb je ruimte buiten nodig voor:
- De buitenunit (niet gericht op ramen van slaapvertrekken, en bij voorkeur op begane grond of betonnen plat dak ivm trillingen).
- Warmwatervat: Een warmtepomp werkt op lagere temperatuur, waardoor water niet op aanvraag "heet" kan worden gemaakt, en een voorraadvat met tapwater op 45-50 graden nodig is. Een 200-300 liter vat is meest gebruikelijk voor een 2 tot 5 persoons huishouden. Deze vaten zijn 60cm diameter en 150cm (200 liter) tot 180cm (300 liter) hoog.
- "Technische hoek" binnen: Wij werken met monoblocks (zie voordelen boven), waardoor geen binnen-unit nodig is. Wel is binnen een expansievat (zoals ook bij ketel), buffervat (vergelijkbaar qua grootte) en vuil afscheider (om te voorkomen dat vuil in de CV leidingen in de warmtepomp komt) nodig. Dit betekent een kleine "technische hoek" binnen, liefst dichtbij de buitenunit en het warmwatervat, bijv. op zolder, in kelder, bijkeuken of in ruimte waar nu de CV ketel hangt.
Nuvanhetgas BV
Pastoriestraat 53
7721 CV Dalfsen
KvK 88347966

0529-799039
InstallQ erkend warmtepomp installateur
Aangesloten bij Techniek Nederland
ISSO gecertificeerd